چگونه ویزای ترکیه بگیریم؟

کشور ترکیه یکی از مهم‌ترین مقصدهای شهروندان ایرانی برای گردش، تجارت و تحصیل محسوب می‌شود و در ایام مختلف شهرهای مختلف این کشور شاهد حضور بی‌شمار ایرانیان است. ولی از آنجایی که ترکیه مقصد خارجی به شمار می‌رود، آیا برای سفر به این کشور نیازی به دریافت ویزا وجود دارد؟

چگونه ویزای ترکیه بگیریم؟


مقاله‌های اختصاصی ویزا و راهنمای تحصیل کجارو

ویزای توریستی چیست؟
ویزای آنلاین چیست؟
راهنمای تحصیل در ترکیه
تفاوت ویزا با پاسپورت چیست؟
شهروندان ایرانی به کدام کشورها می توانند بدون ویزا سفر کنند؟

شهرهای استانبول، آنکارا، ازمیر، بدروم، کوش آداسی و… از جمله مقصدهای محبوب شهروندان ایرانی محسوب می‌شوند که در طول ایام سال مسافران با تور ترکیه به آن‌ها سفر می‌کنند. البته مانند سایر شهرهای جهان سفر به ترکیه نیز ملزم به دریافت ویزا از دولت این کشور است. طبق قوانین حاکم در این کشور شرایط، مدت و مبلغ دریافت ویزا برای شهروندان کشورهای مختلف متفاوت است.

ویزای ترکیه بر اساس هدف سفر به چند گروه تقسیم می‌شود؛

ویزای توریستی همانطور که از نام آن پیداست به منظور گردش و بازدید از شهرهای ترکیه صادر می‌شود و اعتبار ان تا ۹۰ روز در بازه زمانی ۱۸۰ روزه است.
ویزای تجاری این ویزا نیز شرایط مشابهی با ویزای توریستی دارد و به صورت یکبار ورود برای شرکت در جلسه‌‌ها، کنفرانس‌ها و… صادر می‌شود.
ویزای دانشجویی این ویزا برای دانش‌آموزان و دانشجویانی است که قصد ادامه تحصیل در مدارس، دانشگاه‌‌ها یا موسسه‌های آموزش عالی ترکیه را دارند.
ویزای اقامت افرادی که قصد اقامت بیش از ۹۰ روز را در ترکیه دارند، باید برای ویزای اقامت درخواست کنند. اثبات تمکن مالی مهم‌ترین شرط دریافت این ویزا است.
ویزای کار افرادی به منظور اشتغال قصد سفر به ترکیه را دارند، باید برای ویزای کار اقدام کنند.

از دیگر ویزاهای ترکیه می‌توان به ویزای پژوهشی جهت حفاری‌های باستان‌شناسی، ویزای پزشکی و ویزای ترانزیت اشاره کرد.

بر اساس توافق صورت گرفته میان دولت‌های ایران و ترکیه (در زمان آتاتورک و رضا‌خان)، شهروندان دو کشور برای ورود به خاک یکدیگر نیازی به دریافت ویزا ندارند و می‌توانند تا ۹۰ روز تمام (سه ماه) بدون ویزا در خاک این کشور حضور داشته باشند. البته باید خاطر نشان کرد که در هنگام ورود به این کشور گذرنامه فرد باید حداقل دارای شش ماه اعتبار بوده و مهر ورود در یکی از پایانه‌های مرزی (زمینی یا هوایی) در آن ثبت شود. همچنین، این ویزا برای شهروندان ایرانی رایگان است.

همچنین، در طول مدت اقامت با این نوع ویزا در ترکیه شهروندان ایرانی مجاز به فعالیت‌هایی مانند تحصیل، کار یا تجارت در این کشور نبوده و در پایان مدت اقامت ملزم به ترک خاک این کشور یا تمدید مدت اقامت هستند، زیرا در صورت اقامت بیش از حد مجاز با متخلفان به صورت قانونی برخورد می‌شود. در صورتی که با اهداف دیگری مانند تحصیل، کار یا تجارت قصد سفر به ترکیه را دارید، باید از طریق قانونی اقدام به دریافت مجوز اقامت در این کشور کنید.

شهروندانی که متقاضی دریافت ویزای کار برای اقامت در ترکیه هستند، در ابتدا باید به محل نمایندگی‌های کشور ترکیه در کشور خود مراجعه و مدارک لازم را برای تکمیل پرونده ارائه کنند. پس از این مرحله، مدارک به وزارت کار و امور اجتماعی ترکیه ارسال شده و در صورت تائید، مجوز صدور ویزا برای متقاضی از جانب اداره کار صادر شده و متقاضی می‌تواند در مدت ۹۰ روز روادید خود را از نمایندگی مربوطه دریافت کند.

گفتنی است ویزای کار طبق قانون در ترکیه شامل اجازه کار مدت‌دار و نامحدود برای کارکنان وابسته، کارکنان مستقل و موارد استثنائی است. مدت اعتبار روادید مدت‌دار یک سال در شغل و محل کار مشخص بوده و پس از اتمام آن می‌توان برای همان شغل و محل کار تا مدت سه سال تمدید شود. در صورت پایان این دوره نیز امکان تمدید مجوز تا شش سال وجود دارد. همچنین، در صورتی که شهروند خارجی کلیه این دوره را بدون مشکل طی کند، می‌تواند اجازه کار دائم بدون محدودیت جغرافیایی در این کشور را دریافت کند.

با توجه به علاقه دانشجویان ایرانی در سال‌های اخیر به ادامه تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه در مقطع تحصیلات تکمیلی، درخواست برای دریافت ویزای تحصیلی نیز افزایش یافته است. البته دریافت این نوع ویزا نیز دارای مراحل مختلفی است؛ به این ترتیب که پس از اخد پذیرش و ثبت نام در دانشگاه مورد نظر، باید به ایران مراجعه و گواهی پذیرش به نمایندگی کشور ترکیه برای دریافت ویزای تحصیلی ارائه شود. این روادید دارای اعتبار یک‌ساله است ولی تا یک ماه پس ار ورود به خاک ترکیه، دانشجو باید به اداره امنیت مراجعه و دفترچه اقامت خود را دریافت کند.

از آوریل سال ۲۰۱۳، دولت جمهوری ترکیه امکان صدور روادید را به صورت الکترونیکی از طریق وبسایت www.evisa.gov.tr را برای کلیه متقاضیان فراهم کرده است. البته امکان درخواست ویزا به شکل حضوری در سفارتخانه و نمایندگی‌های این کشور همچنان برای متقاضیان فراهم است. در حال حاضر، سفارت ترکیه در تهران مستقر بوده و در برخی از شهرها نیز کنسولگری‌های ترکیه دایر و مشغول به فعالیت هستند.

 

منبع : کجارو